top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHanja de Boer

50+ maar nog niet achter de geraniums...


En dan ineens is er een jaar voorbij. Een heel bijzonder jaar kan ik nu wel zeggen. Vorig jaar om deze tijd raakte ik onverwacht mijn baan kwijt. Na een week afwisselend boos, verdrietig en verbaasd te zijn geweest werd het tijd te gaan bedenken hoe het nu verder moest. Een mooie CV en 50+ blijkt voor veel werkgevers toch nog steeds geen gewilde combinatie te zijn.

Ooit, in een ver verleden, heb ik wel eens gedacht dat het best leuk zou zijn om als freelancer te gaan werken. Maar de tijd was er blijkbaar nog niet rijp voor, want ik heb die stap toen niet genomen. Nu was het ineens een optie naast het solliciteren naar een vaste baan.

Tja, hoe start je zoiets op. Ik ben begonnen met te bedenken welke diensten ik zou kunnen aanbieden. Waar ben ik goed in en vooral wat vind ik leuk om te doen. Toen ik dat eenmaal een beetje duidelijk had heb ik een daarbij passend logo ontworpen en mijn eigen website gebouwd, de inschrijving bij de KvK geregeld en visitekaartjes laten maken. De opdrachten mochten komen...


Ik realiseerde me echter wel dat naar de telefoon kijken en afwachten of al die opdrachtgevers zouden bellen niet veel zou opleveren.

Het bouwen aan een netwerk werd daarom voor mij "net werken". Minimaal 4 uur per dag besteedde ik aan het uitbouwen van mijn LinkedIn contacten, benaderen van potentiële opdrachtgevers, reageren op advertenties waarin tijdelijke ondersteuning werd gevraagd etc. etc.

Met als resultaat dat er na een paar maanden kleine opdrachten begonnen te komen. Het bouwen van een website, onderhouden van een andere website, opschonen van adressenbestanden en het schrijven en redigeren van een aantal teksten.

Ook werd ik benaderd om sollicitatietrainingen te geven, hulp bij CV's en sollicitatiebrieven en het gebruik van social media bij het zoeken naar een baan. En dat met name voor 50+ werkzoekenden. Ik ontdekte dat ik het leuk vond om mensen te motiveren en te stimuleren bij het proces van het zoeken naar een passende baan.

En nu, een jaar later, heb ik een fantastische opdracht voor 5 maanden, word ik regelmatig gebeld of ik beschikbaar ben en zit ik beter in mijn vel dan ooit, mede omdat ik nu doe wat ik heel erg leuk vind. Ik heb dus zeker geen spijt van de beslissing om mijn toekomst in eigen hand te nemen. Het is hard werken geweest om zover te komen maar het is het allemaal waard geweest.

Wat ik eigenlijk met mijn verhaal duidelijk wil maken is dat, ook al ben je boven de 50 als je je baan kwaakt raakt, er altijd mogelijkheden en kansen zijn maar dat je die wel zelf moet zoeken of creëren. Zolang het bedrijfsleven nog steeds huiverig is om 50 plussers in dienst te nemen zal het vinden van een vaste baan lastig zijn. Maar afwachten bij de telefoon tot je gebeld wordt is geen optie. Bouw aan je netwerk, volg cursussen, loop bij bedrijven naar binnen, zorg dat je CV opvalt, wordt (nog) actiever op LinkedIn en dan zal al die moeite zich uiteindelijk uitbetalen. Of het nou als zzp-er is, zoals in mijn geval, of in een vaste baan.

Laat die werkgevers maar zien dat ze ongelijk hebben en dat er minstens 4 goede redenen zijn om juist een 50-plusser in dienst te nemen.


- Ze zijn loyaal

Oudere werknemers zijn vaak loyaal richting jou als werkgever, ook vanwege hun leeftijd. Ze zullen niet snel weggaan als een andere werkgever een beter bod doet. Een jongere werknemer is meer gespitst op dit soort aanbiedingen, omdat die andere salariswensen heeft en gefocust is op nieuwe ervaringen en op het verwerven van competenties.


- Ze beschikken over veel kennis en ervaring

Doordat ouderen al tientallen jaren in de sector werkzaam zijn, hebben ze veel (mensen-) kennis, hebben ze ervaring met verschillende functies, zijn ze op de hoogte van (branchespecifieke) ontwikkelingen en kennen ze geschikte leveranciers en belangrijke klanten. Ook hebben ze gedurende hun carrière mogelijk veel verschillende cursussen en workshops gevolgd die hen extra kennis hebben gegeven. Dat maakt hen breed inzetbaar en zorgt dat ze snel ingewerkt zijn. Overigens gaan veel ondernemers er van uit dat ouderen, juist vanwege die kennis, ook een hoger salarisniveau verwachten dan jongere werknemers. Uit onderzoek blijkt dat ouderen gráág komen voor het loon dat ondernemers aan jonge werknemers bieden." Tel uit je winst: een heel ervaren iemand voor hetzelfde geld! 


- Ze brengen diversiteit binnen een bedrijf

Diversiteitsmanagement houdt in dat je veel verschillende werknemers op de werkvloer hebt: vrouwen, mannen, allochtonen, autochtonen, jongeren en ouderen. Iedere medewerker neemt zijn eigen kennis en ervaring mee. 


- Ze hebben (meestal) een goede werk/privé balans

Met een oudere werknemer hoef je niet bang te zijn voor lange afwezigheid door een zwangerschap, verhuizing of ziek kind. Over het algemeen hebben ouderen hun werk/privébalans wat beter op orde.


Groetjes, Hanja

88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page