top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHanja de Boer

Balans

Bijgewerkt op: 6 jan. 2019


De balans opmaken, in balans komen of blijven, balans zoeken…

Balans kan zoveel verschillende betekenissen hebben.

Bij mijn opdrachten als tekstredacteur voor Charlie’s Kitchen, Dear Good Morning en Mathijs Vrieze gaat het vaak over balans. Balans vinden in wat je eet, balans vinden in het sporten, maar ook balans vinden tussen werk en privé.

En als ik dan bezig ben met het nakijken van die teksten, dan zet mij dat automatisch ook aan het denken over hoe het mijn mijn eigen balans is gesteld.

Dus hoe zat het met mijn balans?

Eind 2017 kwam ik tot de conclusie dat de balans tussen werk en privé niet helemaal lekker zat. Het was mijn eerste volledige jaar als zelfstandige en ik vond dat ik tegen geen enkele opdracht nee kon zeggen. Want stel je voor dat ik daardoor niet meer gevraagd zou worden.

Maar waarom was ik ook al weer eigen baas geworden? Een van de redenen was toch dat ik, naast dat ik heel graag het werk wilde doen waar ik gelukkig van werd, ook baas over mijn eigen tijd wilde zijn. En dat was ik duidelijk een beetje uit het oog verloren in 2017.

Ik maak aan het begin van het jaar altijd een lijstje met doelen. Realistische doelen die ook echt haalbaar zijn. Een van die doelen voor 2018 was dus om meer balans te creëren tussen werk en privé. En dat betekende dus dat ik ook moest leren om nee te zeggen, ook al was de opdracht nog zo leuk. Ik moest leren dat ik voor een opdracht wordt gevraagd om wat ik kan en dat, als ik uitlegde waarom ik nee zei tegen een opdracht, ik heus een volgende keer wel weer gevraagd zou worden.


Dus… toen eind februari mijn opdracht bij iPabo er na anderhalf jaar op zat heb ik bewust 3 maanden geen nieuwe secretariële opdrachten aangenomen. Uiteraard moet dat financieel ook kunnen, maar ik leg van iedere gefactureerde euro altijd iets opzij voor onvoorziene omstandigheden en ik had natuurlijk ook nog mijn redactionele klussen, dus dat kon.

En ik heb genoten van de vrijheid. Zomaar op een doordeweekse dag lekker naar de sauna, lunchen met vriendinnen, op een woensdagochtend ineens besluiten om naar de film te gaan.

Dat was de balans die ik zocht en die ik even uit het oog verloren was in 2017.

Uit angst? Uit onzekerheid? Allebei een beetje denk ik.

Maar nu weet ik dat die angst of onzekerheid niet nodig is. Er komt altijd weer iets op mijn pad waar ik mijn tanden in kan zetten. Ik mocht het eerste boek van Lianne Blacquière redigeren, Bij Roche kreeg ik een nieuwe opdracht voor 2 dagen per week die ik in principe ook thuis kan doen, voor Mathijs Vrieze mocht ik zijn Masterclass e-boek met 50 lessen en 50 recepten redigeren en dit jaar ga ik een prachtig, heel innovatief project op het gebied van schuldhulpverlening ondersteunen. Voorlopig voor een paar uurtjes per week, maar wie weet hoe zich dat verder gaat ontwikkelen.

En als ik dan de balans opmaak over 2018, dan kan ik zeggen dat ik inderdaad balans heb gevonden tussen werk en privé. En dat ik mijn lijstje met doelen voor 2018 op een na heb gehaald.

En wat is dan dat ene doel dat ik niet heb gehaald in 2018?

Dat is het doel dat heel veel mensen (weer) niet gehaald hebben afgelopen jaar… Balans in mijn voeding. Ik ben gezonder gaan eten, kook niet of nauwelijks uit potjes en pakjes, eet veel groenten en fruit. Maar ja… die wijntjes en die kaasjes, die kan ik nog niet laten staan. En dat hoeft natuurlijk ook niet, maar daarin moet ik dus nog wel wat balans vinden. Mooie uitdaging voor 2019!

Ik wens iedereen een fantastisch 2019. Een jaar waarin dromen uitkomen, doelen worden gehaald, maar vooral een jaar waarin gezondheid en geluk bovenaan het lijstje staan. En natuurlijk een beetje meer me-time en balans.


Voor blogs die ik eerder schreef: ga naar mijn pagina Blogs.

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page